- Chalet Gruyere - http://old.chaletgruyere.be -

Kip met gestoofde prei

[1]Benodigdheden: Voor 4 pers
1 hele kip
3 preien
600 ml kippenbouillon
50 gram gesmolten boter
2 el verse platte peterselie
1/2 citroen
snufje gedroogde dragon
zout en zwarte peper uit de molen

Bereidingswijze:
Verwarm de oven voor op 150°C. Verwijder de ingewanden van de kip, spoel het dier langs binnen goed schoon en dep droog met keukenpapier. Wrijf de binnen- en buitenkant van de kip in met de citroen, en knijp daarbij het sap eruit. Laat de citroen in de kip achter. Leg de kip in een ovenvaste pan of ovenschaal. Schik de preien eromheen. Giet er, als u van een wat vochtiger gerecht houdt, de kippenbouillon op. Bestrijk de kip met gesmolten boter. Bestrooi rondom met peterselie, dragon, zout en peper. Steek een vleesthermometer in het dikste deel van de dij, maar pas daarbij op dat u het bot niet raakt. Leg een deksel op de pan of schaal en gaar de kip  2 tot 2,5 uur in de oven. Zorg er bij dat de thermometer 82°C aangeeft, of dat het stoofvocht dat uit de kip loopt als u er met de punt van een scherp mes in prikt, helder is. Laat de kip voor het aansnijden 15 min. rusten. Serveer met de prei en het stoofvocht.
Groeten Christiaan