- Chalet Gruyere - http://old.chaletgruyere.be -

Gemarineerd kalkoengebraad

[1]Benodigdheden: voor 4 personen
600 gram kalkoenfilet
250 ml gevogeltefond
2 dl rode wijn
50 g boter
1 knoflookteen
peper en zout
½ eetlepel gemalen tijm
1 kruidenbosje
250 gram mirepoix van groenten (selder, wortel, ui)

Voor de saus
250 ml gevogeltefond
2 dl rode wijn
1 eetlepel aalbessengelei
50 g boter
150 gram bospaddenstoelen
1 in blokjes gesneden truffel
peper en zout

Voor erbij
Boter
Gebakken aardappelkroketjes
Gekookte seizoensgroenten naar eigen smaak (vb. witloof , spruitjes, broccoli, wortel, raap, pastinaak, enz.)
Bospaddenstoelen naar eigen smaak (vb. cantharel, oesterzwam, eikenzwam, eekhoorntjesbrood, enz.)

Als versiering
Tuinkruiden zoals salie en marjolein

Bereidingswijze:
Leg de kalkoen gedurende 24 uur in een marinade van de fond, de wijn, de mirepoix, het kruidenbosje, de peper en wat zout. Zeef het geheel, dep het vlees droog en bak het aan in een pan met boter. Kruid de kalkoen met peper, zout en tijm en leg het in een braadslede. Bak ook de groenten en leg ze met het marinadevocht, de knoflook en het kruidenbosje bij het vlees. Bak de kalkoen gedurende 10 minuten in een oven van 220°, wentel het dan en bak nog eens 10 verder. Verminder dan de oven tot 120° en bak nog eens 30 minuten zachtjes verder. Overgiet regelmatig met het bakvocht. Neem de kalkoen uit de braadslede en laat het onder aluminiumpapier rusten. Blus ondertussen de ontvette braadslede met de fond en de wijn. Laat dit inkoken tot sausdikte en zeef door. Voeg er de gelei en de boter aan toe en werk af met de zwarte bospaddenstoelen en de truffel. Voeg ten slotte naar eigen smaak peper van de molen en zout toe. Warm de bospaddenstoelen en de gekookte groenten op in boter en schik ze op het bord naast enkele schijven vlees en wat kroketjes. Lepel op het laatste moment de saus op het bord en versier het gerecht met takjes salie of marjolein.
Groeten Christiaan